czy mógłby ktoś opisać jak przebiega proces glinkowania? Jakie sa techniki? i czy poradzi to sobie ze smoła wbitą w lakier? Czy używać tez na ladny i czysty lakier?
Pytam bo pastuje auto przynajmniej raz na dwa tygodnie ale nie slyszalem jeszcze o czymś takim. :?:
czy mógłby ktoś opisać jak przebiega proces glinkowania? Jakie sa techniki? i czy poradzi to sobie ze smoła wbitą w lakier? Czy używać tez na ladny i czysty lakier?
Pytam bo pastuje auto przynajmniej raz na dwa tygodnie ale nie slyszalem jeszcze o czymś takim. :?:
Proces glinkowania był opisywany wiele razy, ale (jak nie natknąłeś się sam) przypomnę raz jeszcze: odrywasz kawałek glinki, zwilżasz powierzchnię i glinkę lubrykantem, a następnie pocierasz glinką po powierzchni, aż glinka przestanie się brudzić. Techniki są różne, ale opisana przeze mnie jest chyba najpewniejsza dla kogoś, kto będzie robił to po raz pierwszy... Do smoły są inne środki, ja nie używam glinki do jej usuwania, a nie lubię teoretyzować, więc nie pomogę Ci z tą sprawą. Glinki używa się tylko i wyłącznie na zupełnie czystym lakierze, nie trzeba chyba tłumaczyć, dlaczego bardzo ważne jest jego dokładne umycie przed zastosowaniem glinki :roll:
Jeśli wcześniej nie słyszałeś o glince, może poczytaj ten temat, jakieś filmiki na YT też znajdziesz i spróbuj, najwyżej się zniechęcisz, ale już będziesz bogatszy w nowe doświadczenie :wink:
dziekifernando, w takim razie usiade i przeczytam caly ten temat, zeby sie dowiedziec wiecej, bo bede to robil pierwszy raz i niechcialbym czegos spieprzyć
Wreszcie mój pierwszy poważniejszy raz
Łączny czas to ok. 7h piątek + 5h sobota, ręce i nogi bolą ale efekt uśmierza ból
Użyte środki: Przygotowanie powierzchni:
- benzyna ekstrakcyjna - usuwanie cętek asfaltu
- glinka ok. 25g (scs clay bar) + woda z BSC do poślizgu Korekta:
- UC megsa + żółty pad megsa (ręcznie) Cleaner:
- Autoglym SRP + pad z mikrofibry Wosk:
- Poorboy's Nattys Blue (nadwozie) + żółty pad megsa
- K2 ultra wax (felgi) Opony:
- Autoland BLAG Plastiki:
- jakieś czernidło od carplanu Mycie:
- Autoglym BSC + rękawica
Na początek oczywiście mycie, uwielbiam zapach BSC , później usuwanie asfaltu, głównie z drzwi przednich poniżej listew. Znów mycie i wreszcie czas na glinkę, pierwszy raz i się spodobało od razu, po włożeniu do ciepłej wody zrobiła się miękka i elastyczna, śmiało się ślizgała na wodzie z BSC. No i to co zajęło najwięcej czasu czyli, każdy element po 3razy UC i po 2razy SRP, na koniec relaksacyjne z pięknym zapachem położyłem Nattysa . Po SRP lakier zrobił się jakby jaśniejszy, taki świeższy i żywszy. Praca z tymi kosmetykami to czysta przyjemność, lekko się polerują.
wczoraj zauwazylem popekana skore na fotelu kierowcy,
sa to 4 pekniecia po 0,5 centymetra kazde pod katem 45% na odcinku 6 cm.
na boczku fotela kolo dzwigni podnoszenia lub opuszczania siedziska.
nie moge nigdzie na forum znalezc rozwiazania tematu poza udaniem sie do tapicera.
jak to dobrze naprawic, sa jakies substancje typu "zywa skora",
korzystal ktos?
pozdrawiam
jak zamalować małe odpryski na lakierze zderzaka po jakiś kamieniach mam ze dwie takie kropki na sprysku od reflektorów i na zderzaku średnicy ~1mm może 2mm.... są jakieś w miare trwałe korektory?
w sumie kropki nie widać, ale mnie denerwuje jak myje samochód ;-)
Kup sobie lakier na zaprawki w salonie , albo zamów sobie 0.1 l w mieszalni lakierów. ja ostatnio dla siostry kupiłem setkę lakieru w sikkensie i zapłaciłem 18 zł.
Jac_ek, jedziesz do ASO kupujesz sobie lakier zaprawkowy do swojego koloru i robisz zaprawkę, jeśli trzeba docierasz je pastami polerskimi żeby nie było widać i po problemie
macie jakis środek do polecenia że zregenerowac troche czarną skóre na siedzeniach? już troszke taka popekana sie porobiła po wozeniu dupy przez prawie 300 tys i chetnie bym ja odświezył i troszke odnowił. jak macie coś dobrego dajcie cynk
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
macie jakis środek do polecenia że zregenerowac troche czarną skóre na siedzeniach? już troszke taka popekana sie porobiła po wozeniu dupy przez prawie 300 tys i chetnie bym ja odświezył i troszke odnowił. jak macie coś dobrego dajcie cynk
Ach te lenistwo stronę wcześniej jak wół jest napisane :diabelski_usmiech
Mam problem z wyborem kosmetykow do mojej Octavii.
Polecane tutaj sa wprawdzie najbardzieh kosmetyki firmy http://www.meguiars.pl ale oni maja tak duzy wybor ze nie wiem co naprawde wybrac.
Kolor lakieru to w moim przypadku blue storm metallic czyli granatowy metalic
Czy moze ktos mi podpowiedziec co z tej firmy moge i powinienem kupic ? Lakier jest praktycznie jak nowy nie liczac kilku dronych rysek.
Czyli tak ....
1. Ktory szampon ? firma oferuje 3 : Ultimate Wash and Wax, Next Generation Car Wash oraz Gold Class Shampoo and Conditioner
2. Czy jest sens kupowac te czyszczace glinki typu Smooth Surface czy dac sobie na razie spokoj bo to nowy lakier... Moze zamias tego typu srodkow Ultimate Compound ?
3. Czy jest sens kupowac srodek do polerowania czy odrazu przejsc do woskowania ? ... ta sama uwaga dosyc nowy lakier
4. Wosk ... ktory ? Tech wax czy Gold class ...
Prosze o pomoc szczegolnie jak ktos ma ten sam kolor lakieru, chcialbym wiedziec jak najlepiej osiagnac dobry efekt.
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
2. Czy jest sens kupowac te czyszczace glinki typu Smooth Surface czy dac sobie na razie spokoj bo to nowy lakier... Moze zamias tego typu srodkow Ultimate Compound ?
Maru 123 : Dzieki za odpowiedz ale bylem raczej nastawiony na wybor z oferty firmy M. Ten szampon ktory mi polecasz to prawie 2x drozszy od M tyle ze pisze ze superkoncentrat to moze wychodzi taniej ( ale opakowanie wyglada jak tani plyn do mycia rak albo0 garow )
Najgorzej mi jest wybrac wosk. Dotychczas uzywalem przypadkowych woskow tzw twardych ? przy ktorych sie trzeba bylo dosyc napracowac podczas woskowania.
Czy jest jakas alternatywa ? Wosk w plynie ? Pascie ?
voltar, przy wosku się męczyłeś bo pewnie nakładałeś gruba warstwę- wosk powinien być nałożony jak najcieńszą warstwą, zostawiasz tylko tzw. film na lakierze który potem bardzo łatwo jednym ruchem ręki się poleruje
to wiem ... kiedys moze tak robilem , teraz staram sie cienka warstwe ale nie zawsze jestem zadowolony z efektu gdyz czasem sa fragmenty lakieru ktore po wytaciu wosku blyszcza sie ale sa tez jakies takie mazy zacieki itp .
staram sie nie myc auta w pelnym sloncu , tylko poznym popoludniem w cieniu.
Jednak jak jest bardzo ciepolo to potrafi wyschnac bardzo szybko i wtedy pozostaja osady z wody. Mysle ze to jest problemem przy woskowaniu.
Komentarz